Waarom geen open source recruitment website?

Door: M. Ingen 21-2-2017

Categorieën
:
Vakkennis,

Zo nu en dan krijg ik de vraag waarom ik niet gewoon een recruitment website via een open source platform als Wordpress bouw. Niet dat ik per se iets tegen open source websites heb, maar ik ben wel van mening dat niet iedereen de feiten kent of de verschillen ziet met OTYS CMS. Vandaar dat ik hier in de pen klim om de verschillen duidelijk(er) te maken.

De Do’s and Don’ts van Wordpress

Mocht u een nieuwe carrière als super healthy food blogger ambiëren, dan raad ik u aan een Wordpress-installatie te gebruiken. Op een regenachtige zondagmiddag, met een kan thee op tafel, heeft u in een mum van tijd uw online presentatie gereed en kunt u beginnen met bloggen. Op het web zijn tal van voorbeelden te vinden van mensen die met succes webwinkeltjes, reisblogs of modewebsites opzetten en hier geld mee verdienen. Een recruitment website omvat echter meer dan zo'n type website, want vaak zijn er meerdere systemen gekoppeld en wordt er veel privacygevoelige informatie verzameld.

blog_image:article_yourit_148768765958ac4feb465f6.jpg:end_blog_image

Veiligheid

In de media staan steeds vaker berichten over hackers die ICT-systemen aanvallen en weten binnen te dringen. Hotelgasten die hun kamer niet meer in kunnen, autosoftware die gekraakt wordt, zelfs de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden doelwit zijn geworden. Hacken is een verzamelnaam voor aanvallen die vele verschillende gedaantes kunnen hebben. Een bekende vorm van website hacking is de zogenaamde 'backdoor hack'. Hierbij downloadt een nietsvermoedende gebruiker bijvoorbeeld een geïnfecteerde CV als PDF- of Word-document waardoor de hacker toegang heeft tot het gehele systeem. 'Phishing' is een andere beproefde methode van hackers. Hierbij wordt het inlogscherm van een vertrouwde website tot in detail nagemaakt om de inloggegevens van websitebezoekers te ontfutselen en veelal door te verkopen.

Wordpress attack

Er zijn inmiddels miljoenen Wordpress-websites online. De laagdrempelige open source programmeercodes die hierbij worden gebruikt, zijn zeer populair. Zowel hobbyende als professionele programmeurs kunnen eenvoudig plugins en thema's aanbieden aan de Wordpress community. Dat is leuk voor ontwikkelaars, maar minder leuk voor de gebruiker. Hackers met kwade intenties hebben namelijk vrij spel om gaten in het systeem te gebruiken en bijvoorbeeld schadelijke malware te versturen. Zodra deze software niet up-to-date is, loopt u verhoogd risico aangevallen te worden. Ook Wordpress-specialisten waarschuwen gebruikers voor dit soort "Wordpress attacks". Het vergt eigenaren van deze websites dan ook veel tijd, geld en moeite om er zeker van te zijn dat hackers het CMS niet kunnen binnendringen. Erg frustrerend, want u wilt natuurlijk al uw middelen besteden aan het optimaliseren van uw website

Snelheid

Websites die op een open source-systeem draaien zijn in de regel log en daardoor traag. Doordat er in het framework van dit soort systemen standaardelementen zitten die vaak niet gebruikt worden, kost het onnodig veel tijd om de site te laden. Voor de bezoeker is niets vervelender dan naar een wit scherm te moeten staren waar tergend langzaam een website verschijnt. Dan maar bij de concurrent kijken. Dat weet Google ook, waardoor de website niet snel zal opduiken in de zoekresultaten.

blog_image:article_yourit_148768759758ac4fad8bd62.jpg:end_blog_image

Goedkoop?

Omdat open source websites zoals Wordpress goedkoop en gebruiksvriendelijk zijn, lijken ze op het eerste oog een aantrekkelijke oplossing. Bij iets complexere websites blijkt goedkoop echter al gauw duurkoop te zijn. Doordat er regelmatig security updates worden uitgebracht, vraagt dit namelijk om extra tijd en aandacht van programmeurs.

Conclusie

In de keuze tussen een open source systeem of een maatwerkoplossing van OTYS CMS spelen veiligheid en gebruiksgemak de belangrijkste rol. Kijkt u enerzijds naar de inzet van middelen als tijd, geld en expertise om de veiligheid te garanderen, dan bent u met een open source systeem al gauw aangewezen op derde partijen die de technische kennis en kunde in huis hebben. Anderzijds is ook een prettige gebruikservaring cruciaal voor de prestaties van de website.

Ik raad daarom aan om niet halsoverkop aan een open source website als Wordpress te beginnen wanneer u nog niet helder voor ogen heeft wie uw bezoekers precies zijn, wat hun informatiebehoefte is en welke functies op de website hen kunnen helpen. Eveneens spelen hier meer technische vragen een rol. Zijn de gegevens voldoende beveiligd? Bevat de code overbodige elementen die het laden vertragen? Is het ontwerp eenvoudig in lijn te brengen met de overige bedrijfscommunicatie? Dit zijn slechts enkele vragen om eens goed over na te denken. Wij helpen u natuurlijk graag bij het vinden van de beste oplossing.

Neem gerust contact met mij (Martijn Roffel) of mijn collega Edwin van Almkerk op voor een vrijblijvende kennismaking.

Maak kennis met ons