Let's get in touch
 
Blog

Hoe word ik een recruiter?

  • 3105 views
  • 09-03-2021 10:30 AM
Larissa Kampert
Written by
Larissa Kampert

Je hebt de ambitie om te beginnen als recruiter, maar je weet niet waar je moet beginnen of welke opleiding je nodig hebt. Om de vraag te beantwoorden hoe je een recruiter wordt, is het eerst belangrijk om te weten wat een recruiter is. Je wilt immers niet de verkeerde richting kiezen als recruiter. Wat? Zijn er verschillende richtingen als recruiter? Jazeker!  Wij hebben alle informatie voor je verzameld, zodat jij een vliegende start kan maken als recruiter.  


Wat is een recruiter?

Een recruiter is iemand die personeel werft en die ervoor zorgt dat openstaande vacatures worden vervuld. De recruiter kan hiervoor gebruik maken van zijn eigen netwerk, van sociale media zoals bijvoorbeeld LinkedIn of van zijn algemene kennis van de markt waarin hij moet werven. De hoofdtaak van een recruiter is (veelal) het matchen van de juiste kandidaat aan het juiste bedrijf. Wel kan je vier verschillende recruiters onderscheiden van elkaar, namelijk:

  • Corporate Recruiters

Dit zijn recruiters die werven voor hun eigen bedrijf. Werk jij bijvoorbeeld bij bol.com dan zal je kandidaten moeten werven die komen te werken voor bol.com. 

  • Recruitment Consultant

Recruitment Consultants werken vooral voor werving & selectiebureaus. Zij zoeken dus kandidaten voor verschillende bedrijven waaraan zij niet verder verbonden zijn. 

  • Headhunters

Headhunters richten zich op kandidaten die een bovengemiddeld inkomen vragen (vanaf €100.000 per jaar). Deze tak van recruitment wordt ook wel executive search genoemd, mede doordat dit de absolute ‘topkandidaten’ zijn. 

  • Intercedenten

Intercedenten werken vaak voor een uitzendbureau. Een uitzendbureau neemt het complete proces voor hun eigen rekening, in tegenstelling tot een werving & selectiebureau. Een uitzendbureau neemt dan ook zelf een kandidaat aan terwijl een werving & selectiebureau alleen kandidaten voorstelt aan de werkgever. 

Het is dus goed als je van tevoren bedenkt welke richting je op wil gaan. Stel jezelf daarom verschillende vragen. Wil ik voor één bedrijf werven? Of houd ik van veel contact hebben met verschillende bedrijven? Behandel ik graag het gehele wervingsproces of ligt mijn kracht in het vinden (sourcen) van de ideale kandidaat? Zodra je deze vragen kan beantwoorden wordt het makkelijker om een ‘recruiter richting’ te kiezen. 


Hoe word ik een recruiter?

Nu je weet wat een recruiter is, wat hij doet en waar hij werkt lest ons nog één laatste vraag. Hoe word je nou een recruiter? Een recruiter worden is vrij simpel en je hebt hier soms niet eens een papiertje voor nodig. Veel recruiters zijn er gewoon ingerold, anderen hebben een opleiding gevolgd in uiteenlopende richtingen. Wel wordt er minimaal HBO-denkniveau gevraagd. De meest relevante opleidingen voor een recruiter zijn:

  • Bedrijfskunde 
  • Human Resource Managent
  • Psychologie 
  • Organisatiewetenschappen

Heb je bovenstaande opleidingen niet gevolgd? Geen probleem! Vaak wil een bedrijf graag in jou investeren en geven ze jou de kans om in hun bedrijf te groeien. Dus ook al heb je niet het juiste papiertje, je hebt alsnog een grote kans dat je recruiter kan worden zodra het bedrijf potentie in jou ziet. Je soft skills zijn in deze branche net zo al niet nog belangrijker dan je hard skills. 


Kortom, je hebt verschillende mogelijkheden om recruiter te worden en dit beroep ook daadwerkelijk uit te oefenen. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste bedrijf te vinden waar je jouw ambitie kwijt kunt. Succes!

Vind je de recruitment branche interessant, maar zie je jezelf (nog) niet werken als recruiter? Overweeg dan eens een baan bij OTYS Recruiting Technology.

Relevante blogs: het verschil tussen uitzenden en detacheren, het verschil tussen een ATS en een CRM, het verschil tussen recruiters en intercedenten 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.