Let's get in touch

Let's get in touch

Blog, Blogs

5 Tips om je website snel en slank te houden

  • 2465 views
  • 22-01-2020 3:24 PM
Larissa Kampert
Written by
Larissa Kampert
5 tips om je website snel en slank te houden

Een website is méér dan een online visitekaartje dat ervoor moet zorgen dat de bezoekers de website verlaten met een goede indruk van jouw organisatie. Een website is een dynamische tool om bezoekers over te halen met jou in zee te gaan. Het is dus áltijd van belang dat de website naar behoren werkt zodat websitebezoekers snel door jouw website heen kunnen navigeren. Op het moment dat de website vastloopt of de laadtijd van de website te lang is, verlies je helaas bezoekers. Loopt jouw website vast of duurt het laden van de pagina’s een eeuwigheid? Dan is het de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan. In deze blog geven we je vijf tips mee voor het snel en slank houden van jouw website.

1. Verklein afbeeldingen
De makkelijkste manier om jouw website sneller te maken is door het comprimeren van afbeeldingen. Comprimeren betekent eigenlijk dat je de bestandsgrootte van afbeeldingen kleiner gaat maken zodat ze minder plaats innemen op je harde schijf. Zodra een afbeelding bijvoorbeeld 9MB is dan kan je begrijpen dat het laden van deze pagina erg traag gaat. De bestandsgrootte van een afbeelding kan je gemakkelijk aanpassen in Photoshop. Heb je geen Photoshop? Dan zijn er verschillende tools online te vinden die jouw afbeeldingen kleiner kunnen maken. Je levert uiteindelijk wel iets in op de kwaliteit, maar bij kleine afbeeldingen is dit nauwelijks te zien.

2. Aantal artikelen op een pagina
Heb je een lange homepage met veel informatie? Overweeg dan om deze in te korten of te verdelen over verschillende pagina’s. Op deze manier zorg je ervoor dat de gebruiksvriendelijkheid beter wordt én dat je website overzichtelijker wordt. Als je aparte pagina’s aanmaakt voor bijvoorbeeld blogartikelen dan is dit ook weer goed voor jouw vindbaarheid in Google. Verdeel content over verschillende pagina’s en ga niet aan de slag met mega-lange teksten.

3. Beperk je plug-in
Op het moment dat je met een CMS werkt dan heb je een uitgebreide keuze aan gratis plug-ins. In eerste instantie is dit natuurlijk fantastisch, maar het is toch niet zo ideaal als je denkt. Elke plug-in moet geladen worden dus als jij bijvoorbeeld twintig plug-ins gebruikt op een pagina dan gaat jouw reactietijd van de server zwaar achteruit. Gebruik dus niet eindeloos plug-ins en zet ze bewust in.

4. Gebruik caching om je website sneller te maken
Website caching is eigenlijk simpel gezegd: zorgen dat je website sneller kan worden geladen. Met caching voorkom je dat de webserver telkens hetzelfde moet doen. De volgende keer dat iemand dezelfde pagina opvraagt, hoeft de webserver de broncode alleen nog maar door te sturen. Caching voorkomt dus dubbel werk en zorgt ervoor dat jouw website sneller kan laden. Let er wel op dat als je dingen gaat aanpassen aan jouw website zoals een afbeelding, dat je de caching even uit moet zetten. Op het moment dat je de caching niet uitzet dan blijft de pagina steeds hetzelfde inladen want dit staat immers in het geheugen. Zet je caching uit, maak de aanpassingen die je wilt maken, druk op ctrl + f5 om de pagina te herladen en zet je caching weer aan.

5. Ruim regelmatig je website op
Net zoals je huis heeft je website ook weleens een schoonmaakbeurt nodig! Een website kan langzaam overvol raken waardoor de laadtijd langer wordt. Het is dus van belang dat je een keer in de zoveel tijd een moment inplant om jouw website een schoonmaakbeurt te geven. Enkele tips van ons waar je op kan letten:

- Plug-ins die je niet gebruikt kan je beter verwijderen
- Verwijder spamreacties. Zonde om deze te laten staan en het zorgt er ook voor dat je je website slank houdt. Verwijderen dus die hap!
- Heb je toch teveel pagina’s? Maak een redirect aan! Het plaatsen van een redirect is een manier om zowel zoekmachines, als bezoekers te vertellen dat de URL die wordt bezocht, vervangen is door een andere URL. Zo kan je de ene pagina verwijderen en ervoor zorgen dat hij naar een pagina linkt die nog online staat. Zo raak je ook geen websitebezoeker kwijt, makkelijk toch!?
- Probeer je database te optimaliseren zodat er meer informatie op past. Heb je hier geen verstand van? Laat het door een expert uitvoeren.
- Als laatste punt kan je beter grote bestanden extern opslaan, zoals Google Drive. Vervolgens kan je een link plaatsen die naar dat document verwijst. Op deze manier heb je geen grote bestanden op jouw website staan waardoor de website traag wordt.

Is de website helemaal opgeschoond en heb je alles al geprobeerd? Dan wil het nog wel eens helpen om over te stappen naar een snellere hosting provider. Een goede hostingpartij geeft je niet alleen meer snelheid, maar denkt ook goed met je mee. Bezoekers worden steeds ongeduldiger dus jouw website moet optimaal in gebruik zijn. Doe je niets aan je website, dan kan dit bezoekers, klanten en omzet kosten. Zet het sneller maken van de website dus hoog op jouw prioriteitenlijstje!

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.