Let's get in touch
 
Blog

Wat is het verschil tussen een reguliere en een corporate recruiter?

  • 6004 Ansichten
  • 13-4-2021 9:43
Larissa Kampert
Geschrieben von
Larissa Kampert

Je wilt gaan werken in de recruitmentbranche en bent erachter gekomen dat er een verschil zit tussen een reguliere recruiter en een corporate recruiter. Om de beste keuze te kunnen maken moet je natuurlijk wel het verschil tussen deze twee weten. Kort door de bocht werkt een reguliere recruiter bij een werving en selectiebureau, en een corporate recruiter werft voor een eigen bedrijf. Lees snel verder om te ontdekken wat een reguliere en corporate recruiter van elkaar onderscheidt!


Wat is een reguliere recruiter
Een reguliere recruiter, oftewel een recruitment Consultant, werkt voor een traditioneel recruitmentbureau ook wel werving-en-selectiebureau genoemd. Een recruitment Consultant werkt en werft voor diverse bedrijven, waaraan ze zelf niet verder zijn verbonden. Je hebt als recruitment Consultant meerdere gesprekken voor verschillende bedrijven, waardoor je dag erg divers is. 

Recruiters zijn in Nederland vaak in dienst van werving- en selectiebureaus, maar zij kunnen ook werkzaam zijn voor uitzendbureaus of binnen de detacheerbranche. De afhandeling van kandidaten gebeurt in dit geval iets anders. Je plaatst de kandidaten niet direct bij de opdrachtgever, maar neemt deze zelf in dienst. Grote spelers, zoals Maandag, zoeken dan vaak naar kandidaten die passen binnen een bepaald functieprofiel. Ben je in dienst als recruiter voor zo’n bedrijf, dan ben je vaak verantwoordelijk voor het eerste gedeelte (werving) of het laatste gedeelte van het proces (plaatsing). Bij OTYS zien we je in ieder geval als reguliere recruiter. 
 

Wat is een corporate recruiter
Een corporate recruiter is een persoon die mensen werft voor eigen bedrijf. Werk jij bijvoorbeeld als corporate recruiter bij OTYS, dan ben je in dienst van OTYS en werf jij alleen personeel dat direct geplaatst wordt bij OTYS. Je werft dus niet voor andere bedrijven. Een corporate recruiter zoekt proactief naar de juiste kandidaat die past binnen zijn/haar eigen bedrijf. Dit doe je door te kijken naar de kennis, competenties, ambities en interesses van de kandidaat. Deze match je aan de functievereisten, maar je kijkt waarschijnlijk nog meer dan een reguliere recruiter of deze past in de bedrijfscultuur. Past deze persoon perfect in het plaatje? Dan is het waarschijnlijk de juiste match. 
 

De grootste verschillen
Zoals je misschien al hebt opgemerkt is het grootste verschil dat de ene werkt voor een eigen bedrijf terwijl de ander voor diverse bedrijven wordt ingezet. Toch is er ook een verschil qua werkzaamheden. Een corporate recruiter zal zich ook kunnen richten op het ontwikkelen van nieuwe content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de content op een werken-bij website of verbetering van vacatureteksten. 

Een recruitment Consultant zal zich vooral richten op het zoeken en selecteren van de juiste kandidaat. Hij/zij zal dan ook veel meer gesprekken voeren op één dag dan een corporate recruiter. Ook zal een recruitment Consultant meer vacatures online moeten plaatsen. Echter krijg je deze aangeleverd en hoef je deze (in de meeste gevallen) zelf niet te schrijven. 


Beiden hebben uiteindelijk natuurlijk hetzelfde doel: het maken van de perfecte match. De keuze is alleen aan jou welke richting je op gaat. Werf je liever voor je eigen bedrijf of voor meerdere? Heb ik interesse in content creatie of voer ik liever veel gesprekken. Deze overwegingen moet je nemen voordat je een keuze gaat maken. Succes! 
 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.