Let's get in touch
 
Blog

Boolean search: de heilige graal

  • 1815 Ansichten
  • 8-12-2020 11:35
Geschrieben von
Gastblog door Recruit Robin: Kyara Jorritsma

Boolean search-strings verzinnen is niet het allerleukste werkje van de dag, dat snappen we maar al te goed. Gelukkig zijn daar generators die deze strings automatisch voor je ‘op papier’ zetten en hebben wij hieronder verschillende expert-tips op een rij gezet. Hiermee kan jij straks efficiënter werken, of zelfs een gedeelte van je zoektocht naar de perfecte kandidaat automatiseren. Minder werk, wie wil dat nou niet?

Wat is Boolean?
Bij Boolean Search organiseer je zoekwoorden door een combinatie van keywords te maken. Je gebruikt hierbij Boolean operators (AND, OR en NOT) om je zoekopdracht te verfijnen. AND zorgt er hierbij voor dat je naar beide keywords die je hebt ingevoerd zoekt, OR zorgt ervoor dat er ten minste één van je keywords in de resultaten voorkomt en NOT sluit bepaalde zoekresultaten uit. Helaas zit er vrij veel tijd in het bedenken van zoektermen, synoniemen en combinaties. Lucky you, want je kan een gedeelte automatiseren!
 

Automatiseren van je Boolean-proces
Wat zeg jij d’r van? Minder hoofdpijn, minder tijd kwijt, minder kennis nodig van sourcing en Boolean search… Het automatiseren van je Boolean search zorgt ervoor dat jij meer tijd (en energie) over houdt, je je kunt focussen op complexe(re) activiteiten, je objectiever werkt en sneller op- en af kunt schalen. Daarnaast wordt software niet ziek, maakt -ie weinig fouten en vergeet software ook niets. Je kan je Boolean-proces automatiseren met behulp van generators, zoals Monster’s PRS, Trevisan social en de Social Talent Boolean Builder. Met enkel een titel en wat zoekwoorden spugen zij automatisch eindeloos veel synoniemen en gerelateerde keywords uit. Et voilà, daar is je Boolean string! Je kan natuurlijk ook je gehele sourcing-proces automatiseren, met behulp van Recruit Robin bijvoorbeeld ;)


Expert-tips op Boolean Search-gebied
Weet je nog steeds niet wat je met de Boolean-wereld aan moet? No problemo, wij hebben hieronder een aantal expert-tips opgesomd, waarmee jij straks de koning te rijk bent. 

1. Gebruik zoveel mogelijk synoniemen
Bij het verzinnen van synoniemen moet je ietsje verder kijken dan je neus lang is. Dus niet alleen functietitels, maar ook bijvoorbeeld opleidingsniveaus. Wanneer jij ‘HBO’ als een vereiste hebt, voer dan ook ‘hogeschool’ en ‘bachelor’ in. 

2. Afkortingen 
Even een puntje van oplettendheid! Bij functietitels komt het maar al te vaak voor dat projectmanager, bijvoorbeeld, ook als Proj. Man. of PM geschreven wordt. En wist je dat sommige kandidaten dit zelfs expres doen, zodat ze niet constant van die enorm vervelende (pun intended) recruiters achter zich aan krijgen? Daar kan jij nu op inspelen!

3. Verder zoeken dan je neus lang is
Met een LinkedIn search zie je alleen de eerste duizend kandidaten, maar hier hebben wij een trucje voor! Wanneer je meerdere searches hebt, die elkaar uitsluiten, krijg je meer dan duizend resultaten te zien. Even een voorbeeldje: wanneer je filtert op locatie, voer je eerst locaties in ’t Zuiden in zo beweeg je steeds meer richting het Noorden van het land. Zo krijg je telkens nieuwe resultaten, terwijl je maar één aspect van je search string hoeft aan te passen!

4. Niet alleen op LinkedIn zoeken
Boolean werkt op meerdere zoekmachines en platforms, het zou dus jammer zijn om je strings alleen op LinkedIn te gebruiken. Je kan ’t bijvoorbeeld ook eens op Google proberen. In dit geval hebben we hieronder wat secret operators staan die je in je voordeel kunt gebruiken. Read on!

5. Secret operators
Naast de normale (AND, OR en NOT) operators bestaan er nog een paar geheime knallers die je kunt gebruiken op Google. Met Inurl: vind je zoektermen terug in een URL en Intext: helpt je bij het vinden van zoekresultaten in de daadwerkelijke content van een pagina. Daarnaast heb je nog Intitle:, waarmee je resultaten te zien krijgt waarbij jouw zoekwoorden in de titel staan, of filetype:. Met de laatste vind je alleen bepaalde documenten terug in je zoekresultaten, je filtert dus op bepaalde bestandsvormen. Dit is enorm handig als je bijvoorbeeld een CV wil vinden, die vaak als PDF of DOCX-bestand zijn opgeslagen.

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.