Let's get in touch
 
Blog

Wat is een ERP?

  • 1119 Ansichten
  • 19-5-2021 9:27
Larissa Kampert
Geschrieben von
Larissa Kampert

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning, en is een systeem dat bedrijfsprocessen automatiseert en verbindt binnen jouw organisatie. Een synoniem voor een ERP systeem is ook wel een softwarepakket. Dit is in het kort de definitie van een ERP en wat een ERP doet, maar natuurlijk kunnen we jou er nog veel meer over vertellen. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen? Of wat doet een ERP nou precies? Dit en meer hebben wij voor jou op een rijtje gezet.


Wat doet een ERP
Een ERP systeem is een tool die alle gegevens van verschillende afdelingen binnen de organisatie verzamelt en deze in één centrale database heeft staan. Op deze manier is alle informatie voor iedere medewerker inzichtelijk. Een ERP zorgt ervoor dat de productiviteit binnen een organisatie naar een hoger niveau wordt getild. Je kan een ERP systeem ook wel een informatie- en managementsysteem noemen. In dit systeem kunnen veel processen gemakkelijk geautomatiseerd worden.

Een ERP zorgt ervoor dat je maximaal kan voldoen aan de klantwensen. De actuele gegevens over bijvoorbeeld productie, logistiek en administratie worden gekoppeld, zodat processen automatisch kunnen worden aangestuurd. Je kan dus wel begrijpen dat jouw processen efficiënter verlopen met een ERP systeem. Je krijgt als bedrijf namelijk een beter inzicht in applicaties en rapporten worden gemakkelijk(er) gecreëerd. Zo kan je processen in de toekomst nog verder beredeneren en vanuit daar verder bouwen.  


Voordelen ERP
Het grootste voordeel is natuurlijk dat het een effectievere bedrijfsvoering oplevert. Hierdoor bespaar je natuurlijk veel tijd, waardoor je ook weer bespaart op de kosten. Maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen te benoemen:

•    Je voorkomt overlappende of inconsistente data. Bedrijven zonder ERP gebruiken meestal aparte informatiesystemen. Het gevolg hiervan is dat alle informatie op verschillende databases komt te staan, waardoor data niet altijd correct is. 
•    Doordat alle informatie wordt verzameld in één ERP systeem hebben medewerkers toegang tot alle voor hen relevante informatie. Gemakkelijk voor jezelf en voor de hele organisatie! 
•    Als laatste is een ERP systeem geschikt voor grote, maar ook zeker voor kleinere bedrijven. Een ERP kan namelijk buiten de eigen organisatie worden gehost. Dit scheelt natuurlijk in de kosten waardoor een ERP toegankelijker wordt voor de kleine spelers onder ons.  


Nadelen ERP
Natuurlijk moeten we ook een paar nadelen benoemen aan een ERP systeem. 

•    De kosten van een pakket kunnen erg hoog zijn. Als een bedrijf bijvoorbeeld specifieke bedrijfsprocessen heeft die buiten standaardfunctionaliteiten vallen, moet dit op maat gemaakt worden. Wel zijn systemen flexibeler geworden, waardoor je veel dingen zelf kan inrichten. Denk hierbij aan extra functionaliteiten, nieuwe velden of workflows. 
•    Een ander nadeel kan zijn dat de implementatie van een ERP systeem een grote impact heeft op de organisatie. Een ERP-implementatie is complex en als klant zie je dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk gebeuren. Echter is er een goede voorbereiding op de komst van een nieuwe systeem nodig. Dit is belangrijk voor het management, en ook zeker voor je medewerkers die er uiteindelijk mee gaan werken. Zo komt niemand voor verassingen te staan en weten ze waar ze aan toe zijn. Planning is key! 


Er zijn veel verschillende ERP systemen beschikbaar per branche. Kijk dus goed van tevoren naar vereisten die je stelt aan een ERP en welke functionaliteiten je nodig hebt in een dergelijk systeem. Ga daarna pas zoeken naar de verschillende leveranciers. Het OTYS systeem is door de modulaire opbouw als ERP ook geschikt in te zetten voor meerdere branches, zoals werving- en selectiebureaus of detacheerders. Klik hier voor meer informatie over het OTYS systeem en de toepassing voor verschillende doelgroepen. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.