Let's get in touch
 
Blog

Help mijn kandidaat haakt vroegtijdig af! 3 tips om dit te voorkomen

  • 2445 Ansichten
  • 30-10-2019 8:44
Larissa Kampert
Geschrieben von
Larissa Kampert

Je herkent het vast. Je praat met een kandidaat, het klikt aan beide kanten en je staat op het punt om die ene kandidaat aan te nemen. Na lang overleg met de manager en de baas laat je het de receptioniste weten dat je die ene persoon graag zou willen aannemen. Vervolgens hoor je het meest vervelende antwoord terug: ‘’Sorry, maar ze heeft al iets anders gevonden.’’

Maar hoe kan dit nou? Je had zo’n goed gesprek gehad, de kandidaat was enthousiast, jij was enthousiast en je hebt dat tijdens het gesprek ook laten blijken. Maar vraag je het volgende eens af: Terwijl jij druk bezig was om het aan de manager of je opdrachtgever te vertellen en het te overleggen, heeft de kandidaat nog wat van jou gehoord? Wij denken van niet. En tja, die kandidaat gaat op dat moment toch echt verder zoeken. Terwijl jij nog steeds in overleg bent met jouw opdrachtgeven en/of manager, heeft de kandidaat al een eerste gesprek gehad bij een ander bedrijf. Vervolgens wordt het tussen de manager en de baas overlegd en heeft de kandidaat haar 2de gesprek al gehad en wordt ze aan het bedrijf voorgesteld. Als er bij jullie nog een week voorbij gaat en jullie eindelijk de knoop hebben doorgehakt, zit haar eerste week bij haar nieuwe bedrijf erop.

Denk daarom aan de volgende zaken die je zou kunnen doen om dit scenario te voorkomen:
1. Houd je kandidaat op de hoogte van statuswijzigingen. Dit kan geautomatiseerd in jouw recruitmentsysteem, maar je kan hiervoor ook herinneringen aanmaken in jouw agenda.
2. Zorg ervoor dat het interne proces niet zo lang duurt! Vooral in een markt als de huidige is het echt een no-go om te lang te overleggen of over het wel of niet aannemen van een kandidaat. Het proces duurt dan onnodig lang.
3. Als je een goede reden hebt waarom het proces tochzo lang moet duren, zorg dan dat je tijdig en regelmatig contact hebt met de kandidaat, waarbij je deze persoon echt vertelt wat de status is, zonder dat je de kandidaat het gevoel geeft dat je hem/haar aan het lijntje aan het houden bent.

Op deze verschillende manieren kan je er dus voor zorgen dat jouw kandidaat niet vroegtijdig afhaakt en zo verbeter je het sollicitatieproces. Als je genoeg met de kandidaat blijft communiceren dan heb je een grotere kans dat de kandidaat bij je blijft vanwege de transparante communicatie. Houd ook goed in je systeem bij wanneer je met welke kandidaat hebt gesproken. Op deze manier kan je geen kandidaat vergeten en krijgt iedereen een antwoord, ongeacht of positief of negatief is.

Als laatste punt is het erg belangrijk dat het proces niet te lang duurt. Indien je een kandidaat te lang aan het lijntje houdt gaat deze verder zoeken. Deze kandidaat vindt vervolgens een ander bedrijf en daar gaat het sollicitatieproces misschien wel sneller. Zorg er dus te allen tijde voor dat je sollicitatieproces maximaal 2 à 3 weken duurt. Eén week voor het eerste gesprek, één week voor het tweede gesprek en hak vervolgens snel de knoop door of deze kandidaat de juiste is. Nadat de knoop is doorgehakt kan je hopelijk goed nieuws brengen aan de kandidaat en heeft de kandidaat weinig tijd om verder te zoeken naar een ander bedrijf.. Zo kan jij jouw favoriete kandidaat waar het supergoed mee klikte aannemen als nieuwe medewerker vanjouw bedrijf!

Bottom line: Er liggen altijd kapers op de kust, zorg er dus voor dat je er niet te lang over doet om dat ene talent aan te nemen!

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.