OTYS maakt recruitmentsoftware voor VET veel doelgroepen. Zo wordt onze software gebruikt voor werving- en selectiebureaus, corporates, MKB maar zeker ook door de flexbranche. We merken dat er vaak wat onduidelijkheid heerst over deze term ‘flexbranche’. Om voor eens en altijd de onduidelijkheid weg te nemen, vertellen we je graag meer over de flexbranche.
Wat is de flexbranche?
De ‘flexbranche’ is een overkoepelende term voor intermediairs die werkzaam zijn in de bemiddeling van flexibel werk. Ze stellen arbeidskrachten ter beschikking op een flexibele basis. Onder deze term ‘flexbranche’ vallen verschillende groepen, bijvoorbeeld uitzendbureaus maar ook detacheerders. Wij weten dat de term flexbranche veel gebruikt wordt, maar weten als geen ander dat er ook grote verschillen te zien zijn tussen uitzenders en detacheerders. Hieronder volgt de volledige uitleg!
Wat is een uitzendbureau?
Een uitzendbureau werft en selecteert zelf het personeel, dit hoeft de opdrachtgever dus niet zelf te doen. Wanneer de opdrachtgever een aanvraag doet voor personeel dan gaat het uitzendbureau aan de slag om de juiste match te vinden. Deze match maken ze meestal al uit beschikbare uitzendkrachten die in het systeem staan. Zodra er een match is gemaakt wordt de uitzendkracht ter beschikking gesteld voor de opdrachtgever om arbeid te verrichten.
Een uitzendbureau is een goede oplossing als de opdrachtgever voor bepaalde periodes een extra kracht nodig heeft binnen het bedrijf. Hij is niet gebonden aan de uitzendkracht en kan deze dan ook weer afschakelen wanneer de piek binnen het bedrijf voorbij is. Het contract van deze uitzendkracht loopt dan ook bij het uitzendbureau en deze is meestal ook voor een bepaalde tijd.
Wat is een detacheringsbureau?
We snappen de verwarring tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau. Detacheren lijkt namelijk veel op uitzenden en toont veel gelijkenissen, maar er zijn ook duidelijke verschillen. De gedetacheerde werknemer heeft naast zijn arbeidscontract bij de detacheerder ook een formele arbeidsrelatie met de opdrachtgever en dit heeft een uitzendkracht niet. Ook is er vaak een urengarantie afgesproken in de overeenkomst, daarnaast heeft deze overeenkomst ook een duidelijke einddatum.
De gedetacheerde heeft meer rechten en ook meer plichten dan de uitzendkracht. De detacheerder wordt doorbetaald zelfs wanneer er geen werk is en krijgt hiervoor een aantal uur op papier. De overeenkomst loop ook niet zomaar tot een eind, hierdoor heeft een gedetacheerde meer zekerheid dan een uitzendkracht. Detacheren is een goede oplossing wanneer je een medewerker wilt aannemen op een vaste positie binnen jouw bedrijf voor langere tijd. Uiteindelijk kan je er ook voor kiezen om deze medewerker een vaste aanstelling te geven.
Alles op één rijtje
Voor het gemak hebben we nog een snel overzicht gemaakt met alles op één rijtje:

Je weet nu de verschillen tussen een detacheringsbureau en een uitzendbureau. En wat de term flexbranche betekent! Wil je meer weten over wat OTYS kan betekenen voor jou als uitzender, detacheerder, werving- en selectiebureau of corporate? Vraag een gratis demo aan of lees meer op onze website.