Je zoekt een nieuwe medewerker. Je hebt je verdiept in het profiel van de kandidaat, aan welke eisen deze moet voldoen en je hebt op basis hiervan een mooie vacaturetekst geschreven. Je bent tevreden met de vacaturetekst en je weet zeker dat als je deze op het juiste platform plaatst, je binnen no-time een nieuwe medewerker in dienst hebt. Maar ja wat is nou het juiste platform voor jouw organisatie?
Om te beginnen kan je wat onderzoek doen naar de doelgroep van jouw vacature. Aan de hand hiervan kan je beslissen of de vacature in de krant, vakbladen, specifieke vacature sites of sociale media geplaatst moet worden. Hoogopgeleiden en jongeren zullen sneller op sociale media zoeken en ouderen zullen sneller de krant erbij pakken. Zorg er dus voor dat je jouw doelgroep goed voor ogen hebt bij het plaatsen van een vacature. Weet je even niet in welke doelgroep jouw kandidaat valt? Vraag het aan je medewerkers! Zij zijn immers jouw doelgroep geweest/zijn het nog steeds.
Plaats je een vacature online? Let dan op de volgende punten:
- Zorg ervoor dat jouw functietitel aan sluit bij zoektermen die vaak worden gebruikt door kandidaten.
- Zorg er dan ook voor dat bovenstaande zoektermen vaker terugkomen in de vacaturetekst. (‘als [functietitel] ga je werken met..’)
- Vertel wat de functie inhoudt of wat je zoekt in de eerste drie zinnen van jouw vacaturetekst. Bij het plaatsen van een online vacature (bijvoorbeeld op Indeed) krijgt de kandidaat de eerste drie zinnen te zien. Hiermee kan je er dus voor zorgen dat jouw toekomstige kandidaat sneller op jouw vacature klikt.
- Noem de functietitel in de URL van de personeelsadvertentie. Op deze manier weet de kandidaat zeker dat het om de juiste vacature gaat wanneer hij/zij naar jouw website gaat.
Wat nog meer?
Belangrijk om te onthouden is de website van jouw organisatie zelf. Als jouw bedrijf een vacature heeft openstaan zal deze ook geplaatst worden op de werken-bij website. Als recruiter wil je uiteraard dat jouw vacature online vindbaar is. Als je vacatures niet gevonden worden, heb je natuurlijk ook minder kans op kandidaten. Wil jij weten waar de verschillen liggen tussen een ‘normale’ website en een werken-bij website en hoe je de conversie van jouw vacatures kan optimaliseren? Download onze whitepaper over dit onderwerp hier.
Vergeet ook sociale media niet. We zijn tegenwoordig gek op het delen van vacatures via verschillende sociale media platformen. Bedenk hierbij ook goed wat jij als doelgroep voor ogen hebt. Een millennial zal sneller op Instagram kijken en een hoogopgeleide weer eerder op LinkedIn. Er zijn talloze onderzoeken te vinden over de beste tijd om een vacature/post te plaatsen op jouw sociale mediakanaal. De beste tijd zorgt voor meer betrokkenheid en weergaven. Hoe hoger het aantal weergaven, hoe meer mensen jouw vacature heeft bereikt. Zet sociale media dus slim in voor het vinden van kandidaten.
Zorg er, last but not least, voor dat jouw vacaturetekst overzichtelijk, kort en duidelijk is. Tegenwoordig lezen mensen niet meer de gehele vacature maar scannen ze deze. Maak belangrijke woorden dik gedrukt zodat deze eruit springen wanneer iemand deze scannend leest.
Met behulp van deze tips zal je sneller een kandidaat kunnen vinden die binnen jouw bedrijf past!