Het werven van de juiste kandidaten voor de juiste vacatures is een belangrijk proces, maar dit kan wel veel tijd kosten. Veel bedrijven besteden dit uit aan specialisten in het vak: een werving- en selectiebureau. In deze blog wordt verteld wat werving- en selectiebureau precies is, wat zij precies doen en hoe zij worden uitbetaald.
Allereerst, wat is werving- en selectiebureau?
Een werving- en selectiebureau houdt zich bezig met het werven, selecteren en aanstellen van kandidaten aan verschillende opdrachtgevers. Waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de eisen over de kandidaat van de desbetreffende opdrachtgever. Nadat duidelijk is wat de opdrachtgever wil, gaat de recruiter aan de slag met het werven van kandidaten, vervolgens worden er kandidaten geselecteerd en deze kandidaten worden weer voorgesteld aan de opdrachtgever. Kort gezegd kan een werving- en selectiebureau omschreven worden als een externe partij die de zoektocht naar een nieuwe medewerker op zich neemt om de opdrachtgever te ontzorgen.
Wat doet een werving- en selectiebureau precies?
Je weet nu ongeveer wat een werving- en selectiebureau is, maar wat doet een dergelijk bureau precies? Bij een werving- en selectiebureau worden er vaak de volgende stappen in het proces ondernomen:
1. Vaak gaat de recruiter eerst in zijn/haar database kijken of hij/zij misschien zelf kandidaten heeft die passen bij de vacature. Voor die database wordt vaak een Applicant Tracking System (ATS) gebruikt net zoals OTYS Go!. Hierin staan dus alle kandidaten die de recruiter al heeft verzameld, ook wel een talentenpool genoemd. De vacature van de opdrachtgever wordt naast deze database gelegd en de recruiter zal gaan kijken welke kandidaten passen bij opdrachtgever. Bekijk anders de korte OTYS Advice van Janine Nieboer over de databases en talentpools.
2. Een vervolg stap die bijna altijd wordt gedaan, is het uitzetten van een campagne om zo de juiste kandidaten te kunnen bereiken. Dit gebeurt vaak op een eigen website, maar ook op vacaturebanken of social media. De vacature wordt dan ook voorgesteld aan kandidaten die zich vinden op deze platformen. Als kandidaten solliciteren via een van deze platformen zal de recruiter deze kandidaten toevoegen aan de database. Met een gekoppeld ATS worden deze sollicitanten automatisch aan jouw database toegevoegd. Omdat ze direct op jouw recruitmentwebsite hebben gesolliciteerd, maar ook door slimme koppelingen met Indeed en Linkedin bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat je als recruiter actief gaat zoeken naar de geschikte kandidaten op een platform als Linkedin. Hiervoor is een nieuwe Chrome Plugin SimpleRecruiter of van Nixz ideaal. Hiermee zie je meteen of de potentiële kandidaat al in jouw ATS staat en kan je ook met een druk op de knop in je ATS zetten. Uit deze (nieuwe) kandidaten zal weer een selectie worden gemaakt.
3. Als het voor de recruiter duidelijk is welke kandidaten hij of zij wil voorstellen aan de opdrachtgever, zal de recruiter eerst zelf een gesprek aangaan met de kandidaat. Dit hoeft niet per se al in de vorm te zijn van een sollicitatiegesprek. Vaak belt de recruiter de kandidaten op om nog een aantal vragen te stellen of eventueel de kandidaat af te wijzen. Op basis van de antwoorden wordt er weer een nieuwe selectie van kandidaten opgesteld. Dus een aantal kandidaten zijn ‘door naar de volgende ronde’ en andere worden afgewezen.
4. De kandidaten die na dit gesprek nog steeds interessant zijn voor de opdrachtgever, zullen worden voorgesteld aan de opdrachtgever. Dit kan in de vorm van een online CV presentatie, waarbij een opdrachtgever meteen al aangeeft wel of geen interesse te hebben. Dit kan ook meteen een gesprek zijn, waar vaak de recruiter niet bij is. De opdrachtgever bepaalt vervolgens of de kandidaat wordt aangenomen en het werving- en selectiebureau wordt betaald door de opdrachtgever. Zo niet, dan zal het proces opnieuw worden verlopen.
Hoe wordt een werving- en selectiebureau uitbetaald?
Een werving- en selectiebureau kan op verschillende manieren uitbetaald worden door de opdrachtgever. Het kan zo zijn dat een werving- en selectiebureau van tevoren een X bedrag wil ontvangen dus voordat het proces begint en vervolgens nogmaals als de juiste kandidaat is gevonden. Een andere manier is dat een werving- en selectiebureau vooraf niks ontvangt, maar dat dit X bedrag wordt opgeteld pas als de juiste kandidaat is gevonden.
Ben jij benieuwd hoe jij een recruiter kan worden? Lees dan even de volgende blog: Hoe word ik een recruiter?
Werk jij of heb je je eigen werving- en selectiebureau en ben jij opzoek naar een (ander) ATS? Bekijk hier wat OTYS voor jou kan betekenen.