Let's get in touch
 
Blog, Blogs, Vakkennis

Wat is het verschil tussen een ATS en een CRM?

  • 7210 bekeken
  • 9-1-2020 8:31
Larissa Kampert
Geschreven door
Larissa Kampert
Wat is het verschil tussen een ATS en een CRM?

Ieder vakgebied kent zijn eigen technische termen en afkortingen. Als het gaat om recruitment software dan is de afkorting ‘ATS’ de eerste afkorting die je tegenkomt. Nadat je eindelijk weet wat een ATS is en waarvoor je deze gebruikt komt er weer een andere term om de hoek: ‘CRM’. In deze blog leggen we je graag uit wat een ATS en een CRM-systeem is en wat het verschil nou is tussen deze twee.

Wat is een ATS?
De afkorting ‘ATS’ staat voor Applicant Tracking System. Dit is een specifiek softwaresysteem voor verschillende doelgroepen in de arbeidsbemiddeling, namelijk voor: werving & selectie, uitzendbranche, detachering en corporate recruitment. Met behulp van een ATS kan je dus het wervingsproces van A tot Z bijhouden, maar wat moet je je hier nou bij voorstellen? Eigenlijk is het vrij simpel: Je zoekt verschillende kandidaten voor verschillende functies binnen jouw bedrijf of voor jouw opdrachtgever. In het ATS maak je vervolgens verschillende vacatures op en publiceert deze op bijvoorbeeld de website van het bedrijf. Je bent één week verder en er hebben al verschillende kandidaten gereageerd op de vacatures die jij hebt uitgezet. Een modern ATS zorgt er in elk geval voor dat de kandidaten die hebben gereageerd automatisch gekoppeld worden aan de vacature waar zij op hebben gesolliciteerd. Op deze manier zie je waarop iemand heeft gesolliciteerd, staat hetCV in het systeem en kan je zien of je de kandidaat al een reactie hebt gegeven. Een compleet ATS automatiseert en organiseert alle recruitmentactiviteiten van het bedrijf en zorgt voor de optimale match tussen een kandidaat en een vacature.

Wat is een CRM?
De afkorting CRM staat voor ‘Customer relationship management’. Een CRM-systeem beheert je klantgegevens, stroomlijnt je processen en zorgt uiteindelijk voor meer winst. Ook zorgt een CRM-systeem ervoor dat je al je zakelijke relaties bijhoudt en zelfs kan verbeteren. Maar waarom is een CRM nou zo belangrijk? Op deze vraag geven wij maar al te graag antwoord. Een CRM-systeem biedt jouw bedrijf diverse mogelijkheden om je relaties te versterken. Zoals je misschien uit ervaring weet,als recruiter zijnde, is dat het blijven volgen van je prospects/bestaande klanten van cruciaal belang is. Doordat een CRM een compleet systeem is met alles op één centrale plek kan je gemakkelijk je relaties onderhouden, opvolgingen geven en relaties verbeteren! Jouw contacten blijven in het CRM staan en hierdoor heb je een groot netwerk voor jouw kandidaten. Is er voor een bepaalde kandidaat nu even geen plek? Geen probleem, jouw CRM biedt uitkomst: wellicht is er een andere opdrachtgever die op zoek is naar dezelfde soort kandidaat! Op deze manieren voegt een CRM-systeem waarde toe aan jouw recruitmentproces en vergroot het jouw netwerk. Een goed CRM systeem is dus van groot belang bij een goed recruitmentproces, voornamelijk voor bureaurecruitment natuurlijk

Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een ATS en CRM?
Misschien heb je de link al weten te leggen, maar we leggen het voor de duidelijkheid toch nog even uit.