Let's get in touch
 
AVG, Nieuws

Waarom zou je een verwerkersovereenkomst tekenen?

  • 9138 bekeken
  • 14-2-2018 9:52
Geschreven door
Arjan de Knegt

De afgelopen weken hebben we veel aandacht besteedt aan de nieuwe AVG-wetgeving. Zo hebben we in een webinar uitgelegd wat voor gevolgen deze nieuwe Europese privacywet heeft voor de recruitmentbranche en in onze whitepaper hebben we uiteengezet welke aanpassingen je van OTYS kunt verwachten. Aan het begin van dit jaar zijn we begonnen met het versturen van de verwerkersovereenkomsten. Maar waarom zou je deze eigenlijk ondertekend terugsturen naar ons?

Wat is een Verwerkersovereenkomst?

Om hier antwoord op te kunnen geven, is het handig om duidelijk te hebben wat een verwerkersovereenkomst nou precies is. Onder de huidige wetgeving, de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), is een verwerkersovereenkomst verplicht. Je hebt een verwerkersovereenkomst nodig als je systematisch persoonsgegevens verwerkt of laat verwerken. In deze overeenkomst wordt onder andere vastgelegd wat het doel van de gegevensverwerking is, op welke wijze de beveiliging in je organisatie is vastgelegd, wat de duur is van de verwerking en op welke manier de gegevensverwerking plaatsvindt.

Is deze dan altijd verplicht?

Het is voor veel instanties nog onduidelijk of een verwerkersovereenkomst nou wel of niet verplicht is. Een verwerkersovereenkomst moeten worden afgesloten tussen een verantwoordelijke en een verwerker.

De verantwoordelijke is degene die het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt. Bijvoorbeeld een werving- en selectiebureau, een detacheringsbureau enzovoorts.

De verwerker is diegene die persoonsgegevens verwerkt in opdracht van een verantwoordelijke. Dit betekent dat de verwerker niet zelf het doel en de middelen van de verwerking vaststelt. De verwerker handelt dus volgens de orders van een verantwoordelijke. In dit geval wordt OTYS gezien als verwerker.

Nu stel je jezelf misschien (terecht) de vraag: ‘De Wbp komt per 25 mei 2018 te vervallen. Waarom is zo’n overeenkomst dan nog nodig?’ Het antwoord hierop is simpel, maar ook dringend. De AVG-wetgeving wordt namelijk strikter gehandhaafd en vooral voor bedrijven die persoonsgegevens verwerken is zo’n overeenkomst absoluut noodzakelijk. Heb je vanaf 25 mei nog steeds geen overeenkomst ondertekend, dan kan dit bij een controle tot hele vervelende (en hele hoge!) sancties leiden.

Hoe kom ik aan een verwerkersovereenkomst?

Mocht je onverhoopt nog geen overeenkomst van ons hebben ontvangen of deze nog niet retour hebben gestuurd? Dan is er tot nu toe in ieder geval nog niets aan de hand. Wij dragen er zorg voor dat al onze klanten een verwerkersovereenkomst ontvangt. Wil je deze eerder ontvangen? Geef dan even een seintje naar avg@otys.nl.

Zorg er dus voor dat je vòòr 25 mei 2018 een overeenkomst hebt ingevuld en geretourneerd. Ook dit kan via avg@otys.nl. Via dit mailadres kan je ook met al je andere AVG-gerelateerde vragen bij ons terecht!

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.