Let's get in touch
 
Blog, Vakkennis

Expert tips om je Boolean Search resultaten naar een volgend niveau te brengen!

  • 2260 bekeken
  • 22-7-2021 10:16
Geschreven door
Kyara Jorritsma - Recruit Robin

Boolean Search leren is voor iedereen weggelegd en is niet bepaald ‘rocket science’. Wil je er echter alles uithalen, zul je hier toch net iets meer aandacht en tijd aan moeten besteden. Goede searches zijn namelijk goed omdat er veel tijd in gestoken is. Reguliere operators zoals AND, OR of NOT zijn bijvoorbeeld bij bijna elke recruiter bekend. Hieronder hebben we meerdere tips staan die jouw Boolean-game naar een hoger level zullen tillen. Dus mocht jij een Master in Boolean Arts willen behalen om hiermee je concurrentie te verslaan, lees dan snel verder!  


De basics van boolean search
Boolean search is een zoektechniek waarmee je jouw 'keywords' combineert met 'operators' om relevantere resultaten te krijgen. Hiermee kan je makkelijker zoeken naar relevante kandidaten en heb je de mogelijkheid om kandidaten te vinden die je zonder deze techniek moeilijker zou vinden. Eigenlijk geef je de zoekmachine meer informatie over waar je wel en niet naar op zoek bent.

De verschillende operators hebben allemaal een ander effect op de zoekresultaten. 'AND' geeft bijvoorbeeld aan dat je op zoek bent naar beide keywords terwijl 'OR' aangeeft dat je resultaten wil zien waar het ene of het andere keyword terugkomt.
 

1. Bereid je Boolean search strings voor in Word of Excel
Dit is een vrij belangrijke. Je search strings kunnen namelijk ontzettend lang worden en als je dan een ‘‘ of een ” vergeet, vind je deze nooit meer terug. Het resultaat? De verkeerde resultaten. Maak in Word of Excel (liefst Excel) een tabel aan en ga daar je boolean string in bouwen. Met de juiste formules in Excel weet je zeker dat je geen haakjes of komma’s vergeet, want deze worden automatisch toegevoegd.

Op zoek naar de juiste Excel formule? Download hier het Excel template van John Turnberg om makkelijk lange ‘OR’ strings te maken in Excel.

2. Gebruik zoveel mogelijk synoniemen
Puntje één is het gebruiken van ontzettend veel synoniemen. Dan hebben we het niet alleen over functietitels, we gaan verder dan dat. Wanneer je iemand zoekt die een HBO-opleiding heeft afgerond, zoek dan ook naar ‘Hogeschool’ en ‘bachelor’ en ook voor skills geldt, hoe meer synoniemen hoe beter. Zo krijg je meerdere resultaten en loop je niet de kans die ene perfecte kandidaat te missen.

3. Afkortingen en non-taalfanaten
Helaas is niet iedereen zo goed in het op de juiste (grammaticale) manier beschrijven van bijvoorbeeld functietitels. Hierdoor ben je gedwongen om er rekening mee te houden dat ‘project manager’ ook aan elkaar geschreven kan worden, of als proj. man., of simpelweg als PM. Sommige kandidaten doen dit zelfs expres, om te voorkomen dat ze constant gebombardeerd worden door recruiters. Holy grail dus! Nu hoef je er enkel voor te zorgen dat jij niet onder de groep ‘vervelende’ recruiters wordt geschaard.

4. Gebruik je eerste searches als inspiratie
Wat je ook kunt doen is beginnen met een boolean string om te zoeken naar synoniemen die je zelf nog niet had bedacht. Kijk eens naar de eerste resultaten en speur naar nieuwe keywords die je zelf nog niet gebruikt. Voeg ze toe aan je Boolean en vul deze aan. Nogmaals, hoe meer synoniemen hoe beter.

5. Niet iedereen heeft een volledig profiel
We got the message, jij bent op zoek naar de perfecte kandidaat. Ook de perfecte kandidaat kan vergeten om zijn of haar profiel accuraat en compleet in te vullen. Sterker nog, de beste kandidaten zijn misschien wel helemaal niet met LinkedIn bezig en plaatsen hier nauwelijks iets op. Een slecht/leeg profiel staat niet gelijk aan een slechte kandidaat, dus als jij je concurrentie wil overstijgen, moet je ook rekening houden met niet-piekfijne profielen. Aan de slag dus!
 
6. Zoek verder dan ‘de’ 1000 kandidaten
Zoals je wellicht al weet, kan je met een LinkedIn search maar duizend kandidaten zien. Wij hebben echter een trucje gevonden om toch inzicht te krijgen in meer kandidaten. Gebruik meerdere searches, die op elkaar uitsluiten. Om even een voorbeeld te noemen: wanneer je moet filteren op locatie, begin dan in het Zuiden en beweeg je met behulp van zoektermen steeds verder naar het Noorden van het land.

Zo doe je dezelfde search steeds opnieuw, maar krijg je steeds nieuwe resultaten. Meer dan duizend dus. Het belangrijkste is dat je bereid bent om de duizend resultaten ook stuk voor stuk in acht te nemen. Iets in de trant van ‘de aanhouder wint’. Bekijk ze dan ook allemaal als je beter wil zijn dan al je concullega’s!

7. Zoek niet alleen op LinkedIn
De meeste recruiters gebruiken Boolean search strings alleen op LinkedIn. Hartstikke handig, maar Boolean werkt ook op andere zoekmachines/platforms enorm goed. Probeer je zoektocht bijvoorbeeld eens op Google voort te zetten. Het punt dat we hieronder bespreken heeft een gigantische invloed op je zoektocht op alle platforms, dus lees vooral verder!

8. Secret operators
De reguliere operators kennen we nu wel een keer. Naast desbetreffende ‘normale’ operators heb je echter ook nog meer digitale organisatoren die je zoekopdracht vergemakkelijken en verbreden. Inurl: kun je invoeren bij je zoekopdracht wanneer je bepaalde zoektermen terug wil vinden in een URL. Enkel de woorden die je na Inurl: intikt zul je dus als zoekresultaat vinden. Verder hebben we ook nog Intext:, waarmee je zoekresultaten vindt die je zoekterm in de paginacontent hebben staan.

Daarnaast kan je Intitle: gebruiken wanneer je bepaalde zoekwoorden of termen in de titel terug wil zien. Site: geeft je de mogelijkheid om resultaten te limiteren tot bepaalde websites. Als laatste hebben we filetype: in de aanbieding. Wanneer je deze verwerkt in je zoekopdracht zul je alleen bepaalde documenten terugvinden. Dit is bijvoorbeeld handig bij het zoeken naar een CV, die vaak in PDF of DOCX-bestand zijn opgeslagen. Zo kan je op enkele bestanden filteren.
 

Met deze tips heb jij genoeg handvatten om te beginnen met Boolean search en op deze manier een stapje voor te blijven op jouw concurrenten. Heb je geen tijd voor Boolean search of heb je gewoon hulp nodig, dan is Recruit Robin dé tool voor jou. Met Recruit Robin kan je gemakkelijk een zoekopdracht aanmaken, een functieprofiel toewijzen en andere harde eisen toevoegen. Recruit Robin gaat daarna voor jou op zoek naar passende kandidaten. Voor meer informatie over Recruit Robin bezoek je hun website. Wil je de tool van Recruit Robin aanvragen dan kan dat gemakkelijk via het formulier op deze pagina.  
 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.