Let's get in touch
 
Blog

Assessments: de voordelen en nadelen op een rijtje

  • 29-10-2020 9:34
Geschreven door
Gastblog: Selection Lab

Het gebruik van digitale assessments in het recruitmentproces is aan het toenemen. Niet zo gek, gezien de voordelen die assessments veelal met zich meebrengen. Maar is een assessment wel geschikt voor alle type functies? En wat zijn de nadelen? Dit artikel gaat dieper in op de voor- en nadelen van het inzetten van assessments, zodat jij erachter kunt komen of digitale assessments ook wat voor jullie kunnen zijn.  


Voordelen:

Voordeel #1: betere voorspelkracht 
Binnen de arbeidspsychologie wordt al decennia onderzoek gedaan naar het nut van digitale assessments en andere selectiemethodes. Het resultaat is onbetwist; intelligentie en persoonlijkheidsassessments hebben voor bijna alle functies een voorspellende waarde. In de meeste gevallen voorspellen ze beter wie er goed gaat presteren dan een sollicitatiegesprek doet. Zo schreef De Correspondent laatst ‘De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Alleen een sollicitatiegesprek.’ Wat betekent dit in de praktijk? Een assessment vergroot de slagingskans om een kandidaat te plaatsen en zorgt voor meer tevreden opdrachtgevers. 

Voordeel #2: stakeholders overtuigen 
Het inschatten van de kwaliteit van een sollicitant is mensenwerk. Een natuurlijk gevolg hiervan is dat mensen het regelmatig met elkaar oneens zijn. Er is weinig frustrerender dan een top kandidaat niet kunnen plaatsen omdat één van de stakeholders zich er niet helemaal goed bij voelt. Assessments geven een objectief beeld van een kandidaat. Het discussiëren over de geschiktheid verloopt hierdoor een stuk soepeler en laat een hoop frustratie achterwege. 

Voordeel #3: professionele uitstraling 
Zo goed als alle grote organisaties maken tegenwoordig gebruik van assessments. Het gebruik hiervan zorgt voor een professionele uitstraling naar de kandidaat toe. De kandidaat krijgt het idee dat zijn sollicitatie serieus wordt genomen en dat er op een gedegen manier naar zijn of haar competenties wordt gekeken. Zelfs als iemand wordt afgewezen kan het assessmentrapport door hem of haar worden gebruikt in andere sollicitaties. Hierdoor kan de kandidaat alsnog op een positieve manier terugkijken op de ervaring. 

Voordeel #4: hogere kwaliteit sollicitatiegesprek 
Wanneer het assessment wordt uitgevoerd voordat het sollicitatiegesprek plaatsvindt, kan het sollicitatiegesprek meer gestructureerd plaatsvinden. Een assessmentrapport geeft overzichtelijk weer over welke benodigde competenties een kandidaat beschikt, maar ook waar twijfel over bestaat. In het sollicitatiegesprek kan daar vervolgens dieper op in worden gegaan. 

 

Nadelen 

Nadeel #1: verkeerde keuze type assessment 
Er zijn veel verschillende assessments in omloop. Daarom is de keuze voor het juiste assessment soms best lastig. Een veel gemaakte fout is dat er ontwikkelassessments worden ingezet voor de selectie van kandidaten. Zo zijn de welbekende kleurentesten (zoals DISC, Management Drives of Insights) geschikt om de teamdynamiek in kaart te brengen, maar expliciet niet geschikt voor de selectie van kandidaten. Als assessments worden ingezet voor de selectie zijn de Big Five en HEXACO-modellen het meest geschikt en ook uitgebreid wetenschappelijk gevalideerd.   

Nadeel #2: kosten 
De kosten van een assessment verschillen veelal tussen de €50,- en €300,- per assessment. Deze verschillen zijn fors en zeggen lang niet altijd iets over de kwaliteit van het assessment. Let er dus goed op dat je niet te veel betaalt. Onderzoek toont aan dat kandidaten die gepresenteerd worden met een assessmentrapport een 23% grotere kans hebben om aangenomen te worden. Dus alhoewel het assessment wel kosten met zich meebrengt, verdient dit zich snel terug. 

Nadeel #3: extra stap in het proces 
Het laatste nadeel is dat het uitsturen en bekijken van het assessment een extra stap in het proces betekent. Wanneer een cliënt snel wilt schakelen, is er niet altijd ruimte voor deze extra stap.  


Afsluiting 
Gezien de voordelen is het logisch dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om digitale assessments in te zetten. Het is hierbij wel belangrijk om in de gaten te houden dat je kiest voor het juiste type assessment, want lang niet alle assessments zijn geschikt voor het selecteren van de beste kandidaten. De assessments van The Selection Lab maken gebruiken van het Big Five model dat bij uitstek geschikt is voor een groot aantal functies. Daarnaast spelen de kosten uiteraard ook altijd een rol. Een assessment kan al snel meer dan €100,- kosten en is daarmee een serieuze kostenpost. Een assessment bij The Selection Lab is slechts tussen de €35,- en €50,-.  

Meer weten over de mogelijkheid om via OTYS een assessment van The Selection Lab uit te sturen? Neem contact met ons op via service@theselectionlab.com of vraag het na bij jullie OTYS accountmanager. 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.