En profiteer van
Terug naar het overzicht

Arbeidsmarkt in 2019: 7 trends en ontwikkelingen die recruitment gaan veranderen

Categorieën: Blog Nieuws Vakkennis

Het jaar 2018 loopt op zijn einde en dit biedt ons ons de ideale gelegenheid om al voorbij de feestdagen naar 2019 te kijken. Wat zullen de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2019 zijn? We zetten 7 trends en ontwikkelingen op een rijtje waarvan we verwachten dat ze in 2019 de regie gaan uitmaken en waar je als recruiter op voorbereid moet zijn.

#1 Niche recruiters

Talent wordt steeds schaarser, maar ook ongewone beroepen zijn in een opmars. Dit heeft te maken met automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een Dronepiloot, Cyber Security Specialist of een Blockchain Developer. Had je hier 5 jaar geleden van gehoord? Grote kans van niet! Het overgrote deel van Nederland heeft hier waarschijnlijk geen kaas van gegeten en dit maakt het voor de niche recruiter de ultieme uitdaging in de toekomst.

#2 Chatbots

Chatbots gaan langzaam en steeds meer onze recruitmentwereld veroveren! Geen paniek, dit gaat juist heel veel voordelen opleveren. Chatbots op je website zijn 24/7 bereikbaar om hulp te bieden. Ze kunnen een rondklikkende bezoeker helpen om met gerichte vragen een passende vacature voor te schotelen, wat een enorme verbetering in de customer experience kan betekenen. Chatbots nemen vervelende administratieve klusjes uit handen van de recruiter zodat er tijd over blijft voor wat er echt toe doet: persoonlijk contact.

blog_image:article_yourit_15414253195be048a723acd.jpg:end_blog_image

#3 Social Recruiting

De millenials gaan de eerste stapjes richting de arbeidsmarkt zetten. Een generatie die is opgegroeid met alle gemakken van het internet en waarbij het sociale leven voornamelijk online afspeelt. Cliché: als bedrijf moet je aanwezig zijn op de plaatsen waar je doelgroep zich bevindt. Een recruiter die de hele dag op zijn telefoon zit is niet vreemd meer. Grote kans dat deze aan het appen, DM’en of via Messenger met een kandidaat in gesprek is! Vergeet hierbij ook video niet. Een videogesprek is helemaal niet gek meer tegenwoordig, sterker nog, millenials doen niet anders!

#4 Maximale candidate experience

Door de krappe arbeidsmarkt zullen sollicitanten de macht krijgen dat ze nog kritischer kunnen worden naar je organisatie. Reageer je niet binnen een bepaalde periode of zit ergens anders een kink in de kabel? Dat is dan jammer, voor jou een hoop andere vacatures. De verstrengeling van recruitment en marketing is al even aan de gang, maar zal nog belangrijker worden. Alle toeters en bellen moeten uit de kast worden getrokken voor een perfecte hire!

#5 Source of hire

Big data mag als trend uiteraard niet ontbreken. Nu is big data niet zozeer een trend te noemen, maar we zien bij OTYS steeds meer een tendens in de manier waarop data wordt gebruikt: steeds belangrijker wordt het om te weten wáár kandidaten precies vandaan komen (de source of hire). Met de schaarste op de markt is dit belangrijker dan ooit; je wilt namelijk niet dat je kostbare recruitmentbudget in een bodemloze put wordt gegooid!

#6 Gepersonaliseerde vacatures

We blijven nog even bij data. Het is al lange tijd mogelijk om advertenties te tonen aan de hand van het online gedrag van internetgebruikers. Dit zal langzaam maar zeker overslaan naar vacatures. Het doel hiervan is om mensen te bereiken die niet actief op zoek zijn naar een baan. Zoekt een bedrijf een JavaScript-specialist? Dan wordt er gekeken welke mensen hier informatie over zoeken en waar zij zich bevinden, zodat vacatures gericht getoond worden.

#7 Loonsverhogingen in stroomversnelling

Ook op het gebied van lonen denken we dat er een trend gaat ontstaan. De positieve economische omstandigheden in combinatie met de kandidaat-gedreven markt zullen ervoor zorgen dat de loonsverhogingen in een stroomversnelling komen. Werknemers hebben meer keuze en door het enorme aanbod van vacatures wordt het makkelijker om van baan te switchen. Werkgevers zullen hierdoor over de balk moeten komen en meer moeten investeren in hun werknemers voordat deze wordt verleid door de concurrent!

Recente artikelen
op8-7-2019 14:42
199 bekeken | 0 reacties
op4-7-2019 12:40
208 bekeken | 0 reacties
op21-6-2019 17:00
501 bekeken | 0 reacties
Auteur
Martijn van Ingen
Publicatiedatum
05-11-2018
Reads
4276
Comments: No comments
Share:
Op de hoogte blijven van al ons nieuws?

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

Copyright 2019 © OTYS Recruiting Technology   |  Disclaimer   |  Algemene Voorwaarden   |  Sitemap
Keep in touch
Youtube
Twitter
Facebook
LinkedIn

Benieuwd hoe OTYS Go! jou kan helpen?

Plan een gesprek of demo

NEEM CONTACT MET ONS OPSTEL UW VRAAG
Consultant

Goedendag!

Om je beter te kunnen helpen zou het fijn zijn alvast wat meer over je te weten te komen.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.
Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.