Hoe werkt het ATS in het wervingsproces?

ATS software ondersteunt in elke fase van wervingsproces. Het helpt om een sneller, efficiënter en vaak effectiever proces te realiseren. In deze blog vertellen je meer over het succesvol inzetten van een ATS in het wervingsproces. Om grip te krijgen op de volledige omgang, hebben we de verschillende wervingsfases opgesplitst. 

  1. ATS voor het sourcen van kandidaten

Het vinden van geschikte kandidaten is één van de belangrijkste taken van een recruiter. Door een ATS te gebruiken voor het sourcen van kandidaten, kunnen recruiters sneller en efficiënter potentiële kandidaten vinden en hen toevoegen aan hun talentpool. Het kan ook helpen bij het organiseren en evalueren van deze kandidaten voor verdere werving en selectie in de toekomst.

Het systeem is geïntegreerd met verschillende vacaturesites, vacaturebanken en social media die door de kandidaten worden gebruikt. Hierdoor kunnen de recruiters snel en eenvoudig vacatures online (door)plaatsen. Wanneer de kandidaten solliciteren, worden hun gegevens automatisch verwerkt in het ATS systeem. 

  1. ATS voor kandidatenmanagement

Wanneer een kandidaat heeft gereageerd op één van je vacatures, wordt er automatisch een profiel aangemaakt. Dit profiel bevat alle informatie die door de kandidaat is ingevuld. Alle informatie die in het latere moment van het proces wordt aangeleverd, wordt ook automatisch in het profiel verwerkt. Gedurende het wervingsproces van de kandidaat, worden er informatie en tags toegevoegd aan het profiel, zodat de status en kwalificaties van de kandidaat duidelijk worden aangegeven. Ook al blijkt de kandidaat nu niet geschikt, dan blijft die in de database van het ATS, zodat deze in de toekomst wellicht alsnog kunnen worden geplaatst. Het (bijna) automatisch creëren van deze talentpool is van onschatbare waarde.

  1. ATS voor voorselectie van kandidaten

Nadat het profiel van de kandidaat is aangemaakt, checkt het systeem automatisch alle informatie om te bepalen of de kandidaat matcht met bepaalde ingestelde eisen. Het systeem kan namelijk makkelijk scannen op door de recruiter handmatig gespecificeerde vaardigheden zoals ervaring, opleiding, certificaten.

Op basis hiervan kan worden bepaald of de kandidaat door mag naar de screeningsfase. Dit voorbeeld is één van de belangrijkste redenen waarom een ATS systeem zoveel werkdruk wegneemt en het de recruitment zoveel efficiënter maakt.

  1. ATS voor managen van het aannemen

Zodra de gewenste kandidaat is gekozen, kan het ATS gemakkelijk de vervolgstappen in gang zetten. Zo kan het systeem onmiddellijk sjablonen genereren waarbij de recruiter alleen de overeengekomen voorwaarden hoeft te controleren en op de verzendknop hoeft te drukken. Wanneer de kandidaat het voorstel accepteert, wordt ook dit automatisch verwerkt in het dossier van de kandidaat.

  1. ATS voor de onboarding

Zodra een kandidaat is aangenomen, kan het ATS worden gebruikt om de voortgang van de onboarding-activiteiten toe te wijzen en te volgen. Dit kan van toepassing zijn op bijvoorbeeld bedrijfsbrede onboarding of rolspecifieke onboarding-activiteiten. Specifieke taken en deadlines kunnen binnen het ATS worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de nieuwe medewerker op schema ligt.

Studies tonen aan dat kandidaten die een goede onboarding krijgen 69% meer kans hebben om drie jaar of langer bij een bedrijf te blijven. Het ATS ondersteunt bij beheer van de administratieve werkzaamheden.

  1. ATS voor het optimaliseren van processen

De meeste ATS bieden rapportagemogelijkheid die recruiters in staat stelt om knelpunten en inefficiënties in hun proces en workflow te identificeren. Hierdoor is altijd te zien waar er ruimte is voor verbetering. ATS geven recruiters toegang tot een schat aan data die hun wervingsbeslissingen en -processen sturen.