Binnen deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk dat een potentiële kandidaat meteen enthousiast wordt van jouw vacature. Als jouw vacaturetekst niet benadrukt wat jij zoekt, dan kan je snel kandidaten verliezen. Ook is het in deze tijd nog belangrijker geworden om inclusief te schrijven. Je wilt immers een zo groot mogelijke doelgroep proberen te pakken. In deze blog geven we jouw 5 tips & tricks voor het schrijven van diverse, gelijkwaardige en inclusieve vacatureteksten.
Vakjargon
Dit is misschien een open deur intrappen, maar toch wordt dit onderdeel vaak onderschat. Als je ergens veel kennis van hebt, ben je vaak geneigd om in vaktermen te gaan praten. Voor iemand die net begint aan een carrière kan dit verwarrend zijn en deze zal hierdoor dus ook sneller afhaken. Als je iemand zoekt met ervaring in het vakgebied dan kan het juist goed zijn om de échte bekende termen te gebruiken. Het is dus van belang dat je eerst de juiste kandidaat voor ogen hebt, en daarna de vacaturetekst hierop aanpast. Probeer ook Engelse termen te vermijden, tenzij het natuurlijk gaat om een internationale functie.
Vaag taalgebruik
Stel je voor je leest de volgende zin: ‘’Voor deze spin-in-het-web-functie zoeken we een echte creatieve duizendpoot die onze salestijgers assisteert om hun prooi binnen te halen.’’ Dit is natuurlijk erg overdreven, maar je snapt het idee. Dit wekt alleen maar de vraag op of het bedrijf daadwerkelijk op zoek is naar mensen of naar een dierentuin. Termen als ‘’creatieve duizendpoot’’, ‘’salestijgers’’, ‘’spin-in-het-web’’ etc. kunnen opgevat worden als vaag taalgebruik. We zeggen natuurlijk niet dat je het nooit mag gebruiken, maar let wel op met de hoeveelheid. Eén laatste tip van ons op het gebied van vaag taalgebruik: vraag altijd door. Als je bijvoorbeeld typt: ‘’Wij zijn een enthousiast team.’’ Probeer dan eens de waarom vraag te beantwoorden. Waarom zijn wij een enthousiast team? Waaruit blijkt dit? Dans je iedere dag op de tafels of hang je iedere dag de slingers op. Met deze kleine details kan je al het verschil maken tussen een matige en een goede vacaturetekst.
Onbewuste vooroordelen
Vooroordelen, we hebben ze (onbewust) allemaal. Echter moet je ervoor zorgen dat je ze in de vacaturetekst niet hebt. We zijn het gewend om hele groepen in bepaalde hokjes te duwen, terwijl we niet kijken naar het individu. Tijdens het schrijven van jouw vacaturetekst kan je jezelf er dus op betrappen dat ook jij onbewust vooroordelen plaatst in jouw tekst. Hele groepen mensen worden dus uitgesloten door specifiek taalgebruik die in vacatures staan. Het is dus van belang dat jij niet discrimineert en genderneutraal schrijft.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien mannen en vrouwen ook de Nederlandse taal anders interpreteren. Woorden als commercieel, resultaatgericht, analytisch, stressbestendig en zelfstandig spreken mannen meer aan. Woorden als zorgvuldig, communicatief, betrokken, creatief en klantvriendelijk zijn woorden waar vrouwen zich mee associëren. Je moet dus voor de gulde middenweg gaan. Woorden als praktisch en intelligent zijn genderneutraal volgens mannen en vrouwen. Het is ook van hoe je een tekst brengt. Zoek je bijvoorbeeld echt iemand die stressbestendig is, zonder dat je vrouwen wil uitsluiten, dan is het beter om stressbestendig als een situatie te omschrijven en niet als eigenschap. Voorbeeld: In drukke tijden houd jij je hoofd koel en doe je de juiste dingen. Zo kan je gaan spelen met de tekst en zorg je ervoor dat alles genderneutraal is en je grotere doelgroepen aanspreekt.
Diversiteit en inclusie
Met mannelijke en vrouwelijke woorden in vacatureteksten zal je niet snel discriminerend overkomen. Maar wanneer dan wel? Door woordgebruik zoals: jong, pas afgestudeerd, starter etc. Je bent dus op zoek naar een bepaalde doelgroep en laat dit teveel doorschemeren in jouw vacatureteksten. Hierdoor zal iemand die drie jaar pas in de arbeidsmarkt werkt afhaken. Ook is het wettelijk verboden om te discrimineren in vacatureteksten.
Ook is de LGBTQ in opmars en worden mensen liever aangesproken met andere voornaamwoorden. Als je jouw vacatureteksten hierop aanpast dan is het makkelijker om inclusiever te schrijven. Je verwijst dan meer naar een persoon die je zoekt dan daadwerkelijk een hij of een zij. Hierdoor laat jij als werkgever zien dat er een open cultuur binnen jouw bedrijf is en dat je iedereen accepteert.
Veelvoorkomende fouten in vacatureteksten
Als laatste tip vertellen wij je graag de veelvoorkomende fouten in vacatureteksten. Misschien maak jij je hier schuldig aan, maar misschien heb je alles ook al wel op een rijtje. Hoe dan ook vertellen we ze je graag als geheugensteuntje, zodat je het nooit meer vergeet.
- Leeftijd
Vaak maak je onderscheid tussen leeftijden met woorden als: starter, jong, aankomend, pas afgestudeerd of maximaal aantal jaren werkervaring. Een woord als junior duidt dan weer niet aan als onderscheid. Gebruik je het woord junior aan de functie dan is er geen probleem (junior marketeer), maar gebruik je het aan een kandidaat dan mag dit niet en is het discriminerend. Let dus goed op waar je deze woorden gebruikt want officieel mag dit niet.
- Gelijke geschiktheid
Sommige bedrijven geven in hun vacatureteksten aan dat ze de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een vrouw. Tenzij je aantoonbaar een voorkeursbeleid voert, mag dit niet in vacatureteksten. Gelukkig komt dit op heden niet meer zoveel voor.
- Verboden eisen
De situaties hierboven komen redelijk vaak voor in vacatureteksten, maar we geven er ook een paar mee die minder voorkomend zijn maar wel net zo belangrijk! Je mag geen onderscheid maken op het gebied van seksuele geaardheid of politieke overtuiging. Ook niet tijdens het sollicitatiegesprek.
Kortom, een vacaturetekst schrijven die gelijkwaardig, inclusief en divers is kan nog een flinke uitdaging zijn. Met veel oefenen kan je uiteindelijk een goede vacaturetekst schrijven die de waarheid spreekt en tegelijkertijd ook kan amuseren.
Heb je hulp nodig met het schrijven van vacatureteksten? Dan stellen wij je graag voor aan onze partner Cortexter. CorTexter's Bias Detector zorgt voor beter vindbare vacatures waar meer kandidaten op reageren. De AI software signaleert drempels die kandidaten kunnen ervaren bij het lezen van een tekst, zoals vaag taalgebruik, onbewuste vooroordelen en te lange zinnen. En het geeft daarvoor concrete suggesties en tips voor verbetering. Zo krijg je een geoptimaliseerde vacature die beter scoort. De software van CorTexter is tevens ook volledig geïntegreerd met OTYS en daardoor zijn alle tips en tricks die in deze blog staan beschikbaar binnen de koppeling, en dat allemaal volledig geautomatiseerd!