Let's get in touch
 
Blog, Blogs, OTYS

Hoe installeer je Google Analytics via OTYS?

  • 1749 bekeken
  • 4-5-2021 8:40
Nina van Eden
Geschreven door
Nina van Eden

Wij kregen vaak de vraag van klanten hoe je Google Analytics installeert in de CMS van OTYS. Helemaal aangezien de nieuwe Google Analytics ook geïnstalleerd kan worden. In deze blog ga ik jullie uitleggen hoe je dit kan doen. Ik zal het zowel uitleggen voor Google Universal Analytics (oude Google Analytics) als Google Analytics 4 (nieuwe Google Analytics) En een bonus: ook zal ik een instructiefilmpje van Google Analytics 4 maken, zodat je precies kan zien hoe het moet!

Bekijk hier de instructies via een video.


Het installeren van Google Analytics kan in 3 eenvoudige stappen! 

Als je eenmaal weet hoe je Google Analytics moet installeren via OTYS, is het eigenlijk heel gemakkelijk. In deze blog gaan we ervan uit dat je al wel een Google Analytics account hebt aangemaakt. Als je nog geen Google Analytics account hebt, dan kan deze blog je daarbij helpen. Nu zal ik je meenemen in de 3 stappen:
 

Stap 1: Kies de juiste property in Google Analytics

Stap 1 is het inloggen bij Google Analytics en de juiste property te kiezen. Klik links bovenin naast het Google Analytics logo op jouw bedrijfsnaam en check even of je de correcte hebt geselecteerd. Heb je Google Analytics 4 al geïnstalleerd, zie je onder “property en apps” waarschijnlijk twee verschillende properties staan. Stel dat je niet weet welke van de twee Google Universal Analytics is of welke Google Analytics 4 is, kan je het herkennen aan de code die onder de propertynaam staat. Als de code begint met “UA” is het Google Universal Analytics, waar “UA” de afkorting voor is. Of klik een van de properties aan, je zal zien dat de interface verschillend is. Google Analytics 4 heeft namelijk een geheel nieuwe interface.


Stap 2: Kopieer je Google Analytics Tracking Tag

Stap 2 is het kopiëren van de Google Analytics tag. De Google Analytics tag van Google Universal Analytics is op een andere plek te vinden dan de tag van Google Analytics 4, dus deze twee ga ik nu splitsen.

  • Google Universal Analytics

Om de tag te kunnen kopiëren moet je eerst naar beheerder gaan, dit kan je herkennen aan het tandwieltje en staat linksonder in de interface. Nu zie je drie verschillende kolommen staan. We gaan nu naar de middelste kolom “property” kijken. In die kolom staat namelijk het kopje “trackinginfo”, klik hierop. Als je hierop hebt geklikt komen er een aantal andere opties naar voren, klik dan op “trackingcode”. De screenshot hieronder geeft weer waar je dit kan vinden.

Als je hierop hebt geklikt, komt eigenlijk meteen al de code tevoorschijn. Het enige wat je voor deze stap nu nog moet doen, is het kopiëren van de tag. Dat kan je doen door de tag te selecteren en te kopiëren, zie hieronder de screenshot. 

  • Google Analytics 4

Net zoals bij Google Universal Analytics moet je ook hier weer links onderin op het tandwieltje klikken om naar beheerder te gaan. In plaats van drie kolommen zie je nu twee kolommen. Ook hier gaan we kijken naar de kolom property (tweede kolom). Klik op “gegevensstreams”. 

Klik vervolgens op de balk waar in dit geval “OTYS France - GA4” staat. Er opent zich dan een nieuw scherm. Klik dan op het pijltje van “Algemene sitetag (gtag.js)” en je ziet nu de Google Analytics tag verschijnen. Ook deze code moet je weer kopiëren. Dat je doen door rechts op het kopieer icoontje te klikken of de tag te selecteren en te kopiëren. Onderstaande screenshot geeft iets meer duidelijkheid.

Stap 3: Plak jouw Tracking Tag In OTYS

Stap 3 is het plakken van de code in het OTYS CMS. Deze stap is weer voor zowel Google Universal Analytics als Google Analytics 4 hetzelfde. Login bij OTYS Go en ga naar de CMS module. Als je in het CMS bent, klik je links op het tabje “SEO & META tags” en klik je vervolgens op Google Analytics. Hier plak je de code die je zojuist gekopieerd hebt. Het kan zo zijn dat de tag van Google Universal Analytics hier al staat. Dan kan je gewoon één keer een “enter” toevoegen zodat je een nieuwe witregel hebt en plak je de code van Google Analytics 4 onder de andere code. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is, op opslaan klikken en je bent klaar! 

Wil je meer weten over Google Analytics 4? Bekijk dan de blog: “Wat is het verschil tussen Google Universal Analytics en Google Analytics 4?"

 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.