Let's get in touch
 
Blog, Vakkennis

Hoe beoordeelt jouw kandidaat het sollicitatieproces? Beginner tips met Ratecard

  • 1676 bekeken
  • 23-9-2021 10:14
Larissa Kampert
Geschreven door
Larissa Kampert

Als recruiter weet jij als geen ander dat jouw sollicitatieproces geen hobbels in de weg kan hebben. Een kandidaat kan over deze hobbel struikelen om vervolgens het sollicitatieproces vroegtijdig af te breken. Dit is natuurlijk zonde, aangezien de markt op dit moment erg schaars is. Om jouw sollicitatieproces zo goed mogelijk te beoordelen, heb je hulp nodig van jouw kandidaten. Wat zijn de struikelblokken in het proces en waar kan een kandidaat op afhaken? Wij hebben vijf voorbeeldvragen voor je op een rijtje gezet die jij aan een kandidaat kan stellen na de sollicitatie. Zo wordt jouw sollicitatieproces een fluitje van een cent met Ratecard. 


We beginnen met de hamvraag 
‘’Hoe beoordeel je ons sollicitatieproces?’’ Dit is misschien een open deur intrappen, maar zeker een erg goede vraag om mee te beginnen, omdat je hierover kan doorvragen en daadwerkelijk kan zien waar het spaak loopt in jouw proces. Via Ratecard kan je instellen of je na deze vraag nog een vervolgvraag wil instellen, mits het cijfer (bijvoorbeeld) lager is dan een acht. Voorbeeld: ik beoordeel het sollicitatieproces met een zes. Er komt meteen een vak daaronder te staan met de vraag: ‘’Hoe zouden we één punt of meer kunnen verbeteren?’’ Hierin kan de kandidaat vervolgens waardevolle informatie plaatsen die voor jouw sollicitatieproces erg waardevol kan zijn. Stel je voor; ik beoordeel het proces met een negen dan krijg ik dit vak niet te zien, omdat het natuurlijk niet lager is dan een acht. Dit kan allemaal zelf aangepast worden binnen het Ratecard systeem, zodat jij alles zelf in de hand hebt. Zie een voorbeeld van zo'n vragenlijst hier.


De onderdelen van het sollicitatieproces
Na de hamvraag willen we natuurlijk gaan kijken naar de verschillende onderdelen van het sollicitatieproces. Je kandidaat komt (meestal) als eerste op jouw website terecht. Vervolgens zoeken ze naar de juiste informatie, daarna kijken ze naar de functieomschrijving en als laatste komt de reactietijd om de hoek kijken. Je kan hiervoor de volgende vragen stellen binnen Ratecard:

-    De website was gemakkelijk te navigeren en ik wist welke stappen ik moest volgen om te solliciteren. 
-    Ik kon alle informatie vinden om mijn sollicitatie in te dienen.
-    De functieomschrijving was duidelijk voor mij.
-    Ik ben tevreden over de tijd die nodig was om een reactie te ontvangen.

Ook deze vragen kan je weer beoordelen met cijfers. Is het cijfer lager dan een 8? Dan kan je weer een vraag toevoegen, zoals: Hoe kunnen we dit verbeteren? De kandidaat vertelt jou precies wat er voor hen mist. Missen ze bijvoorbeeld informatie in de functieomschrijving? Of kunnen ze de sollicitatieknop niet goed vinden? Dit alles helpt jou om de candidate experience beter te begrijpen en uiteindelijk te verbeteren. Vind je het moeilijk om vragen te verzinnen? Geen probleem! Ratecard heeft meer dan 100+ gratis sjablonen voor vragenlijsten, zodat jij meteen aan de slag kan! 


De eindvraag
Je kan ervoor kiezen om nog een laatste vraag te stellen. Vaak willen bedrijven weten hoe je ze hebt leren kennen en of ze jou als bedrijf zouden aanbevelen. Let er wel op dat je het kort en bondig houdt. Niemand wil een vragenlijst invullen die langer dan 5 minuten duurt, tenzij het onderwerp ze echt naar het hart ligt. 
 

Meer dan 80% van de bedrijven denkt dat ze een superieure ervaring leveren, terwijl slechts 8 % van hun kandidaten het daarmee eens is. Neem de controle over de 'candidate experience gap' en verbeter je sollicitatieprocedure door feedback te verzamelen op de automatische piloot via Ratecard. Ratecard heeft op dit moment een speciale actie: € 99,90 per maand all-in (t/m 10 gebruikers), 1 maand gratis én geen implementatiekosten. Profiteer vandaag van deze actie en breng jouw bedrijf naar een hoger niveau met 's werelds krachtigste feedbackoplossing. Meer informatie over Ratecard en hun oplossingen, klik dan hier of bezoek de website: www.ratecard.io 
 

Ons nieuwsBlijf op de hoogte

Schrijf u dan in voor onze OTYS Update. U ontvangt dan regelmatig een e-mail met het laatste recruitment nieuws, product releases en tips & tricks.

Houd me op de hoogte

0
Hi there!Heb je 1 minuut?

Welkom op onze vernieuwde website! We zijn benieuwd wat jij er van vindt. Geef snel je rating.

Alvast bedankt!

Geef je rating

Your!T BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.